Flickr Images

2016 m. sausio 19 d., antradienis

Prieskoniai

Prieskoniai tai vienas svarbiausių dalykų ne tik veganiškoj mityboj, bet apskritai kulinarijoje. Prieskoniai labai stipriai paįvairina patiekalus, suteikia jiems ryškesnį skonių, o tinkamai subalansavus - dievišką malonumą.

Kai pradėjau matintis vegetariškai, nemokėjau gaminti, nepažinojau prieskonių ir labai bijojau eksperimentuoti, tad pradžioje valgydavau daržoves, ryžius arba makaronus su daug sūrio, po to susipažinau su kariu ir vienas pagrindinių patiekalų tapo ryžiai su kariu ir sūriu, o šalia žinoma burokėliai su bulvių koše, pirmomis savaitėmis jų nepaprastai norėjosi.

Tačiau ilgainiui susipažinau su prieskoniais ir jums rekomenduoju. :) geriausia žinoma susipirkti atskirai kiekvieną prieskonį (papriką, ciberžolę, pipirus, gvazdikėlius, čili ir t.t.), bet aš vis dažniau perku mišinius ir manau, kad pradžiai tai yra daug patogiau. Perku:





*Karis (įvairių rūšių)
*Kiniški prieskoniai (labai skanu!)
*Garam masala
*Asafetida (suteikia panašų skonį į svogūnų ir česnakų)
*Kuminas
*Garstyčių sėklos
*Muskato riešutas
*Cinamonas
*Čili
*Itališkos žolelės (mairūnas, raudonėlis, bazilikas)
*Džiovintos daržovės sriubai
*Lauro lapai
*Himalajų rožinė druska
*Himalajų juoda druska (kiaušinių skonio)
*Pipirai

Pagrinde beveik visur naudoju karį ir kiniškus prieskonius. Dažniausiai dedu gausiai, nes man patinka aštresnis skonis. Tik nepadauginkit asafetidos, jos užtenka vos žiubsnelio, jei kiekis didesnis - puse šaukštelio. Kol kas mano virtuvėje vyrauja indiškas skonis, tačiau po truputį bandau kiniškus patiekalus, tad sąrašą papildysiu ir įvairesniais prieskoniais. :)

Skanaus!

Komentarų nėra :

Rašyti komentarą