Flickr Images

2016 m. sausio 22 d., penktadienis

Veganiškas Aguonų Pyragas ♥ Be pieno ir kiaušinių

Sveiki, aš pavėluotai, bet skaniai. :) per kalėdas visuomet norisi kažko su aguonomis... Šios kalėdos man buvo pirmos visiškai veganiškos kalėdos! Bet susimąsčiau kodėl dažniausiai tokius aguoninius skanėstus gaminam kalėdom, juk jie nepaprastai skanūs ir būtų smagu pasilepinti bet kurią metų dieną. Tad gal vis dėlto ir nepavėlavau, o kaip tik laiku pristatau jums šį receptą!




Kadangi aguonų pyragą gaminau labai seniai, norėjau susirasti patikimą receptą, kuriuo galėčiau remtis, tačiau kiek tik receptų ieškojau, visur juose dominavo kiaušiniai. Pasirinkusi vieną iš receptų, pakeičiau visus produktus į veganiškus. Daugumoje receptų reikėjo atskirai kiaušinių trynių ir baltymų. Trynius pakeičiau bananu, chia ir kukurūzų krakmolu, o baltymus aquafaba. Rezultatas man labai labai patiko. O gaminimo procesas taip pat nėra sudėtingas.



Veganiškam aguonų pyragui reikės:
  • 1 bananas
  • 2 a.š. kukurūzų krakmolo
  • 1 chia kiaušinis
  • 100g džiūvesėlių
  • 150g aguonų
  • 150g rudojo cukraus
  • 1/4 a.š. cinamono 
  • 2 a.š. vanilinio cukraus
  • 8 šaukštai aquafaba (skystis nuo koncervuotų avinžirnių)

Grietinėlės kremui reikės:

  • 300ml riebaus kokosu pieno arba augalinės grietinėlės
  • 100ml rudojo cukraus



Gaminimo Eiga:

  1. Aguonas užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame per naktį.
  2. Ryte į sietelį įtiesiame gelis sluoksnius marlės ir supilame aguonas, kad nusivarvėtų.
  3. Nusivarvėjusias aguonas permalame mėsmale arba blenderiu. Aš maliau mikseriu su dviem peiliukais.
  4. Bananus, chia kiaušinį ir kukurūzų krakmolą gerai sutriname, suberiame cukrų ir viską gerai išplakame iki vientisos masės.
  5. Po truputį į visą masę beriame džiūvesėlius, cinamoną ir aguonas. Gerai išmaišom.
  6. Aquafaba gerai išplakame, kol konsistencija primena išplaktus kiaušinio baltymus. Tuomet po šaukštą, palengva įmaišome į pyrago tešlą.
  7. Šį pyragą geriausia kepti maždaug 20cm skersmens kepimo formoje, padengta kepimo popieriumi arba ištepta margarinu/aliejumi ir pabarstyta džiūvesėliais.*
  8. Kepame apie 40-50 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Ar iškepė patikriname mediniu pagaliuku.*
  9. Baigiant kepti pyragui pasiruošiame grietinėlės arba kokosų pieno užpilą. Į puodą supilame apie pieną arba grietinėlę, cukrų ir kaitiname iki užvirimo. Cukraus kiekį reguliuokite pagal save, jeigu mėgstate labai saldžiai, galite berti ir daugiau. Paverdame kol šiek tiek sutirštės. 
  10. Iškepusį pyragą apverčiame ant lėkštės ir mediniu pagaliuku arba šakute tankiai subadome.
  11. Dar šiltą, subadytą pyragą palaistome grietinėlės kremu. Laistome dosniai, tol kol nustos gertis. Jeigu liko grietinėlės, galima ją dar šiek tiek pakaitinti, kad dar sutirštėtų ir kaip glajumi apipilti pyrago viršų.
  12. Jeigu yra noro, pyrago virš galima apibarstyti riešutais. 
  13. Paliekame per naktį šaldytuve, kad susigertų grietinėlė ir susibalansuotų skoniai.

*Jeigu naudojate didesnę skardą - kepkite trumpiau. Mano pyragas gavosi plonytis, nes skarda buvo gan didelė, o kepiau vis vien 50minučių, todėl šiek tiek sukietėjo šonai, bet... dėl to pyragas man buvo dar skanesnis! Nors norėjosi, kad vidus būtų šiek tiek minkštesnis, todėl rekomenduoju patikrinti po 30-40 minučių.

Bet kokiu atveju šį pyragą tikrai kepčiau dar kartą ir tikrai kepsniu! Gaminau kalėdoms ir močiutės gimtadieniui, visi puikiai įvertino. :)



Skanaus!
Mano naujienas galite sekti instagram ir facebook puslapiuose. :)

5 komentarai :

  1. O kiek laiko tas avinžirnių skystis šaldytuve stovėt gali? Nes kaip tik turiu skardinę falafeliam gamint, bet pyrago artimu metu kept neplanuoju :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kelias dienas galit laikyti šaldytuve, bet jei darysit dar vėliau, tuomet geriau užšaldyti, o prieš naudojant palikti nakčiai ar dienai šaldytuve, kad atitirptų. :)

      Panaikinti
  2. Ir ar galima džiuvesėlius avižų miltais pakeist kaip žemaičių blynų recepte?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pati nebandžiau, bet manau, kad turėtų tikti ir avižų miltai :) tik tuomet avižas susimalkit pati, nes avižų miltai iš parduotuvės nuo oksidacijos dažnai tampa kartūs.

      Panaikinti