Veganiškas šokoladinis tortas su lengvai šokoladiniu kremu
Artėja mano gimtadienis ir žinoma, gimtadienis negali būtų be torto. Kadangi esu maksimalistė, negalėjau gaminti torto visai šeimai, prieš tai nepatikrinus ar jis tikrai bus skanus. Tad šiandien vyko mano gimtadienio torto degustacija, arba kaip mama pasakė "generalinė torto repeticija". :D
Keksiukus ir pyragus gaminu tikrai dažnai, kelis kartus gaminau ir žaliavalgiškus tortus, jei dar nebandėt - labai rekomenduoju! Tačiau šiam gimtadieniui norėjau veganiško torto, šokoladinio ir su daug kremo. Generalinei torto repeticijai kremo buvo per mažai, bet valgant su uogom, uogiene ar veganiškais ledais - visko užtenka tobulai, tačiau gimtadienio tortui palepinsiu save (ir kitus) ir kremo naudosiu dvigubai daugiau.
Labai džiaugiuosi, kad pasirinkau būtent šį torto receptą, kurį radau Minimalist Baker tinklaraštyje. Jis pateisino visus lūkesčius, biskvitas ir vienas yra labai skanus, įdėjus banano ir šokolado gabalėlių gautųsi puikus pyragas. Šis tortas, gausiai perteptas ypatingai skaniu kremu, yra tikra palaima šokolado mylėtojams.
Vegan šokoladinio torto receptas
Ingredientai:
Biskvitui:
- 1 ir 1/2 puodelio (360 ml) sojų ar migdolų pieno
- 2 a.š. obuolių sidro acto
- 1 ir 1/4 puodelio nesaldintos ar silpnai saldintos obuolienės (applesauce)
- 1/2 puodelio (120 ml) stiprios kavos (aš vietoj kavos naudojau sojų pieną)
- 2/3 puodelio (160 ml) išlydyto kokosų aliejaus, vynuogių kauliukų, rapsų arba saulėgražų aliejaus
- 2 a.š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus (nenaudojau)
- 2 puodeliai + 2 šaukštai (320 g) miltų (naudojau speltos)
- 1 ir 1/3 puodelio (266 g) rudojo cukraus
- 1 puodelis (96 g) kakavos
- 2 a.š. sodos
- 1 a.š. kepimo miltelių (arba 1/2a.š. sodos)
- 1/4 a.š. druskos
Kremui:
Pasidalinsiu dviem kremo receptais. Pirmas itin paprastas iš sojų grietinėlės, kurį ir naudojau (rekomenduoju kremo gaminti dvigubai daugiau):
- Pakelis (300ml) veganiškos plakamosios grietinėlės*
- 2 šaukštai kakavos
- 1 šaukštas rudojo cukraus
Sviestiniam kremui, kurį planuoju išmėginti:
- 1 puodelis (16 šaukštų arba 224 g) veganiško sviesto (minkšto)
- 2 1/2 - 3 puodeliai (280-336 g) cukraus pudros (geriau rudojo cukraus)
- 2/3 puodelio (63 g) kakvos
- 1/4 puodelio (30 g) išlydyto ir šiek tiek pravėsusio veganiško šokolado
- 2 a.š. vanilės ekstrakto
- ~1/4 puodelio augalinio pieno
Gaminimo eiga:
- Įkaitiname orkaitę 180°C ir kepimo formą lengvai patepame aliejumi ir apibarstome kakava.
- Dideliame inde sumaišome augalinį pieną su obuolių sidro actu ir paliekame kelioms minutėms. Po kelių minučių supilame aliejų, kavą arba pieną, vanilės ekstraktą ir obuolienę ir labai gerai išplakame.
- Sumaišom miltus, kakavą, sodą, kepimo miltelius ir druską, supilame į paruoštą tešlą ir viską labai gerai išplakame su mikseriu, kol nebelieka miltų gabalėlių. Jei neturit mikserio, tuomet miltus geriau persijoti per sietelį. Galite paragauti tešlą ir pažiūrėti ar jūsų skoniui užtenka saldumo.
- Padalinam tešlą į dvi dalis.
- Kepame 25-35 minutes, priklausomai nuo to kokio dydžio yra jūsų kepimo forma. Ar iškepė patikriname dantų krapštuku, įbedus jį į centrą, jis turi išsitraukti švarus. Iškepus leiskite atvėsti, prieš tepant kremu.
- Kol biskvitas vėsta, paruošiam kremą.
Sojų grietinėlės kremas: sojų grietinėlę labai gerai išplakite (ant didelio greičio plakti porą minučių), sumaišykite su cukrum ir kakava, paragaukit ar netrūksta saldumo ar kakavos.
Sviestinis kremas: išplakame visus ingredientus, po truputį beriant cukraus pudrą, kol pasiekiama norima konsistencija ir saldumas. Jeigu kremas pasidaro per tirštas, įpilkite daugiau augalinio pieno. Jeigu per skystas, įberkite daugiau cukraus ar kakavos. - Biskvitui atvėsus, gausiai ištepkite jį kremu, pertepkite biskvitus bei aptepkite viso torto viršų ir šonus. Galima papuošti uogomis, lengvai pabarstyti kakava ar šokolado drožlėmis.
- Tortą nakčiai ar bent kelioms valandoms dedame į šaldytuvą, kad kremas gerai sustingtų.
- Patiekite su veganiškais ledais, šokolado padažu, uogomis ar uogiene, arba tiesiog stikline migdolų pieno ar arbatos :)
*Plakamąją sojų grietinėlę lengvai galite pakeisti riebiu kokosų pienu. Kokoso ekstrakto turėtų būti bent 80%, nesuplaktą pieną mažiausiai 10 valandų palaikykite šaldytuve, tuomet riebioji pieno dalis atsiskirs nuo vandens, būtent ją ir naudojame kremui. Ją išplakame su kakava ir cukrumi, tik neperplakit, geriausia plakti švelniai. Gaunasi nuostabus kremas, kuris tinka tiek tortams, tiek ir keksiukams dekoruoti.
Skanaus! Mano receptų naujienas galite sekti facebook ir instagram puslapiuose :)
Kokį veganišką sviestą naudojate? Bandžiau augalinį margariną ir vis sušoka į guziukus įpylus pieno :( niekaip nepavyksta padaryti
AtsakytiPanaikintiSveiki, gaminimo eigoje dingsta cukrus iš biskvito. Turėtumėte pataisyti :)
AtsakytiPanaikintiAr galiu naudoti riešutų miltus? Arba ryžių. Netoleruoju glitimo bei bulvių krakmolo, o dauguma gluten free miltų jo turi
AtsakytiPanaikintiGal vietoj galima naudoti kerobą (nes valgys ie vaikai). Vietoj obuolių acto gal citrinų sultys tinka?
AtsakytiPanaikinti